ERP Komitesi'nin Türkiye'de ERP Kullanımı Araştırması yayınlandı.

“ - ERP pazarı, dünya genelinde belirli bir kullanım yaygınlığına ulaşmış durumda, Türkiye’de henüz büyük şirketlerin tamamı ERP kullanmıyor, kobiler’de kullanım oranı daha düşük ve küçük ölçekliler firmalarda ise ERP kullanım oranı % 5’in çok altında olduğu tahmin ediliyor.”

Türkiye’nin dünya ekonomisi ile entegrasyonunun 2 000’li yılların başına  kadar sınırlı kalması, henüz endüstri topluluğu yolculuğumuzun başlarında olmamız, Türkiye’deki mevcut dış kaynaklı sermayenin azlığı, firmaların Kurumsal İş Çözümlerine kanalize ettikleri finansal kaynaklarının sınırlı olması, ERP sistemlerinin Türkiye’de yaygınlaşmasını  yavaşlatmış ve geciktirmiştir. Bu koşullara rağmen, Yurtiçi ve Yurtdışı kaynaklı olarak ERP çözümlerinin firmalara sağladığı katkılar ve alınan sonuçların duyulması ile son bir iki yıl içinde Türkiye’de ERP kullanımının gelişimi hızlanmış ve özellikle 2011 yılında çok ciddi bir ivme kazanmıştır.

Türkiye’de 90’lı yıllarda ERP programlarının piyasaya girişinden itibaren yaklaşık 7.000 orta ve büyük ölçekli firmada (çalışan sayısı >40) ERP projesi gerçekleşti. 2012 TÜİK verilerinde göre bu büyüklükteki toplam işletme sayısı 39.711 olarak belirlenmiştir. Yani günümüzde Türkiyedeki büyük ve orta ölçekli firmaların %17,6 ‘sınde ERP projesi gerçekleştirilmiş durumda. Henüz bu işletmelerdeki ERP kullanımına yönelik bir kullanım araştırması gerçekleştirilmediği için henüz bu projelerdeki kullanım oranı ve yaygınlaşma durumu hakkında bilgi sahibi değiliz.


ERP Komitesi Pazar Çalışma Grubu’nun, ISO 500 2011 verilerine göre 425 firma* üzerinde yaptığı ERP kullanımı araştırmasına göre:
53 firma, kendi bilgi işlem ekibi tarafından veya bir bilgi işlem firması tarafından özel olarak geliştirilen yazılımları kullanıyor.
54 Firma, sadece Mali işler bölümünde Kurumsal Yazılım kullanıyor.
29 Firma’ nın kısa veya orta vadedeki stratejik planları arasında ERP projesi bulunuyor.

ERP Komitesi ERP Pazarı Çalışma Grubu

(*)ISO 500 2011 firma sıralamasında19 firmanın ismi bilinmiyor ve 56 firma da ERP Kulllanımına yönelik ERP Komitesi araştırmasına katılarak yanıt vermedi.