Türkiye’nin ilk yazılım firması olan Si-Ta'nın kurucu ortaklarından Oğuz Değirmencioğlu'nu kaybettik.

1980 yılında Türkiye’nin ilk yazılım firmasını kurarak Türkiye'de kurumsal yazılım sanayinin temellerini atan iki kişiden biri olan Oğuz Değirmencioğlu'nu 6 Ocak 2017 tarihinde kaybettik.

Değirmencioğlu, 2016 Aralık ayında Koşuyolu Kalp Hastanesinde operasyon geçirmişti.

Si-Ta'nın diğer kurucu ortağı olan Cengiz Pak ise 24 Ağustos 2015 tarihinde aramızdan ayrılmıştı.

Oğuz Değirmencioğlu ile Si-Ta’nın kuruluş hikayesi ve ilk projeleri üzerine Mayıs 2012'de yaptığımız bu değerli röportajı Oğuz Değirmencioğlu'nun hatırasına tekrar yayınlıyoruz.

Sizi kısaca tanıyabilir miyiz?
1956 Istanbul doğumluyum. Boğaziçi Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümünden mezunum. "Elektronik Beyin"lerle 1974 yılında tanıştım. 20 yıl programcılıktan sonra, iş sürekliliğine yönelik, kesintisiz çalışacak sunucu sistemleri ve bunlar için gereken, ağ ve güvenlik sistemleri tasarımı, kurulumu ve yönetimi ile ilgilenmeye başladım.


Si-ta ne zaman ve nasıl kuruldu? Kuruluş Hikayesini anlatır mısınız.
Si-Ta Sistem Tasarım ve Araştırma Geliştirme Merkezi Kollektif Şirketi 12 Eylül 1980 tarihinde resmen kuruldu.
Ortağım Cengiz Pak ile üniversitede beraber projeler yapıyorduk. Yöneylem Araştırması Teknikleri konusunda çok yetenekli ve çok iyi bir mühendis olan Cengiz ile taze ve meraklı mühendisler olarak üretim ve yönetim sistemleri tasarlama ve bunları hayata geçirecek programları geliştirmek amacı güdüyorduk. İlk projemiz bir arkadaşımızın babasının aracılığı ile, sigorta şirketlerimizden biri için otomasyon projesi hazırlamak idi. Projeyi alınca Cengiz ile şirket kurmaya karar verdik. Annemden aldığımız ve hiç bir zaman geri ödemediğimiz sermaye ile babamın ofisini kullanarak bu kararımızı hayata geçirdik. 
Benim daha çok ilgimi çeken program geliştirmekti. Rahmetli babam muhasebeci idi ve sigorta acenteliği yapardı. Küçüklüğümde hatırladığım geceler boyu evde defterler yazdığı, ortaokulda iken de benim kebir yazmak ve mizan hazırlamak konularında ona yardım ettiğim idi. Bürosunda da binlerle poliçe bir sürü deftere kaydedilir, bir sürü işlem değişik kişiler tarafından tekrar tekrar yapılırdı. İnsanların zamanlarını bana çok lüzumsuz gibi görünen kayıtları hazırlamak ve sürekli hesaplar yaparak harcıyor olmalarını gözlemlemek, bende bu 'elektronik beyin' denilen cihazları programlayarak, tekrarlayan hesaplama işlemlerini yapma yükünü insanlardan almak ve onların yaşam kalitesini arttırmak gibi bir amaç oluşmasına neden olmuştu.



Kuruluş döneminde ile birlikte Si-Ta ‘da hangi projeleri hayat geçirdiniz?
Öncelikle Türkiye Bilgisayar tarihinde ilklere imza atmış olan UTE tarafından satılmakta olan Altos marka bilgisayarlar için geliştirmeye başladığımız entegre stok-cari-faturalama programlarını, o zamanki 8-bit Z80 işlemcili bilgisayarlar için üretici ve model bağımsız hale getirdik. Aynı kod bir tanım dosyası kullanımı ile değişik klavye, ekran ve yazıcılardan; söz konusu donanımın tüm özelliklerini kullanabilecek şekilde, tamamen Türkçe çalışıyordu. Program portföyümüze Muhasebe, Personel ve Üretim modüllerinin eklenmesi ile o zaman için orta ölçekli bir firmanın tüm ihtiyaçlarını karşılayabilir hale gelmiştik.
O senelerde uygulama yazılımı geliştirmenin ön şartı gereken altyapıyı da hazırlamaktı. Kullanmakta olduğumuz Microsoft Cobol Derleyicisi'nin yeteneklerinin sınırlı olması ve hazır program kütüphanelerinin olmaması nedeni ile, basit bir database engine ve uygulamalarda çok gereken büyük boyutlu integer aritmetik işlemler (toplama, çıkarma) için dahi, kütüphaneler hazırlamak zorunda kaldık. Ekranda görülen bilgilerin otomatik kaydedilmesi (WYSIWYG), işlem duyarlı yardım, kayan menüler, renkli ekran kullanabilme, tüm geliştirdiğimiz programların ortak özellikleri idi.  
Program geliştirmenin yanısıra, Cengiz'in ticaret merakı sayesinde Epson yazıcıların ve Intertec marka bilgisayarların Türkiye temsilciliğini aldık. Altos kullanıcısı bir müşterimiz olan İmper A.Ş. sahibi Aron Nommaz aracılığı ile tanıştığımız Burla Biraderler grubuna ait Teknosan ve İmper ortaklığı ile Epson, Intertec ve Facit marka donanımları ithal etmek amacı ile TeknoData A.Ş. isimli şirketi kurduk. Ben Si-Ta'da program geliştirme ile ilgilenirken, Cengiz de Teknodata'da donanım satışları ile ilgileniyordu.
1985 yılında Cengiz'le yollarımız ayrıldı. Cengiz'in destekleri ile o sıralar Si-Ta'da çalışmakta olan Murat Kasaroğlu, Zeki Berk, Hayguyi Antikacıoğlu ve Ender Ötken arkadaşlarımız ayrılarak Link Bilgisayar'ı kurdular. Aynı dönemde babamın vefatının getirdiği şaşkınlık ve moral bozukluğu, Si-Ta'nın sonunun gelmesine neden oldu.

Şimdi neler yapıyorsunuz?
Si-Ta'nın dağılmasından sonra bir süre itina ile babamdan kalan işleri batırmakla uğraştım. Daha sonra Altınyıldız Grubu'na ait Alsis firmasında PC bölümünden sorumlu olarak çalışmaya başladım. Bu gruptaki çalışmalarım sırasında Türkiye'de o zamana kadar gerçekleştirilmiş en büyük 'Downsizing' projesini (Beymen Mağazacılık ve Muhasebe Yazılımlarının Unisys A6 sisteminden PC'ye aktarılması) ve daha sonra Advantage Card olan Beymen Credit Card yazılımını gerçekleştirdim.
1993 yılı sonunda, kullanmakta olduğumuz Gupta veritabanı sisteminde yaşadığımız teknik sorunlardan ötürü Beymen maceram sona erdi ve 1994 yılında yeni ilgi saham olan WAN, internet ve sunucu sistemleri tasarımı ve işletimi ve bu konularda danışmanlık hizmetleri vermek üzere Deka Bilgisayar'ın kurucu ortakları arasında yer aldım. 2000 yılında şirkete katılan yeni ortaklar ile oluşan uyuşmazlıklar sonucunda ayrılarak, 2009 sonuna kadar hizmet vereceğim Ünsped Şirketler Grubu'nda yarı zamanlı danışman olarak çalışmaya başladım.
Son iki yıldır Bilgi Teknolojileri ve özellikle mevcut uygulamaların, genel ve özel bulut sistemlerine uyarlanmaları konularında iş geliştirme ve danışmanlık hizmetleri vermekteyim.  

1 yorum:

  1. Allah Rahmet eylesin, mekani cennet olsun sevgili Oğuz Değirmencioğlu nun. 1993 yilinda Bordata A.S. de karsılaşmıştık Gupta yi tanıtmıştı bize

    YanıtlaSil