Aunde Teknik Bilgi Sistemleri Yöneticisi Sn. Ramazan Çevik ile Röportaj: Bursa’da Bilişim sektörünün en üst düzeyde uygulamalarını her zaman Otomotiv sanayinde görmek mümkündür.

01 Mart 2015 tarihinden itibaren ERP Komitesi Bursa bölgesi temsilciliğini 6 ay süreyle vekaleten görevini sürdürmeye başlayan Aunde Teknik Bilgi Sistemleri Yöneticisi Sn. Ramazan Çevik ile Bursa’da öne çıkan sektörler, Bilişim sektörü, Kurumsal çözümlere olan yaklaşım ve deneyimleri hakkında yaptığımız röportajı yayınlıyoruz.
  
ERP ’ye geçiş, kurumsallaşma sürecinde en önemli adımdır.
Kendi içinde kurumsal dönüşümü bitirmese bile başlatmış firmaların ERP yazılımına geçişi , kurumsallaşma sürecinin son noktası olarak değerlendirilmelidir. Çünkü kurumsallığın işletmenin her seviyesinde ete ve kemiğe bürünmüş uygulanabilir hali ERP yazılımı ile görülür. Proje yönetiminin temeli olan süreç bazlı yaklaşım metodolojisi ile kurum içindeki tüm süreçler yazılı hale getirilerek büyük bir değişim, düzenleme ve gelişim yaşanır. Zira ERP projeleri bu süreçlerin eksikliklerinin giderildiği, yazılı hale getirildiği yada oluşturulduğu en önemli projelerdir. Çalışma metodunun süreçlere bürünmüş, dokümante edilmiş ve ERP ile standart hale getirilmiş olması, kurumsallaşma adına yapılacak en önemli ve tamamlayıcı adımdır.

Bursa’da Bilişim sektörünün en üst düzeyde uygulamalarını her zaman otomotiv sanayinde görmek mümkündür.
Sektörün ve firmaların büyüklüğü ile birlikte aynı zamanda müşteri isteklerinin karşılanma baskısı, ivmeyi sürekli üst düzeyde tutmaktadır. Ayrıca sektördeki rekabet ve ana sanayinin maliyet düşürme baskısı, bilişim araçlarının kullanımının yoğunluğunu artırmakta ve sürekli gelişimi desteklemektedir.


“ -Özellikle, Uzakdoğu’nun pazara girişi ile kan kaybeden Tekstil sektörünün, farklılık yaratma ve “Kaliteli Ürün” gibi olguları öne çıkarmak için yaptığı hamleler Tekstil işletmelerinde ERP kullanımını artırmıştır. “

Ayrıca pazarda yeniden yükselişe geçmek için daha fazla önem verilmeye başlanan  AR-GE ve tasarım çalışmalarında da bilişimin gücüne duyulan ihtiyacın sürekli arttığı gözlenmektedir. Ancak sektör,  hala çok karmaşık ve bir miktar da standart olmayan süreçleri, kurumsal bir ERP yazılımı üzerinde modelleyebilmek için biraz daha disipline ve standardizasyona ihtiyaç duyuyor.

Yine Bursa bölgesinde sanayinin lokomotiflerinden olan makina sektöründe tasarım ve modelleme süreçleride bilişim sektörünün desteğini arkasına alarak ilerledi. ERP yazılımlarının bu sektöre özel geliştirdiği ara katmanlarla sunulan çözümler ERP yazılımlarına olan ilgiyi artırmıştır. Ancak Tekstil sektöründeki gibi bu sektörde de alınacak daha çok yol var.

Kabul edelim yada etmeyelim teknoloji ve bilişim araçlarının ülkemize girdiği ilk nokta İstanbul'dur.
Bursa, değişen ve gelişen ulaşım kolaylıkları ile adeta İstanbul’un bir ilçesi haline geldi. Hem İstanbul ’a yakın oluşuyla, hem de Anadolulu kimliği ile iyi bir sentez oluşturdu. Bu da, ister istemez belli bir doygunluğa ulaşan pazarın alternatifi olması sebebiyle,  gidilecek en yakın pazar olarak Bursa ’yı öne çıkardı.

Bunun yanı sıra Otomotiv ve Tekstil firmaları gelişim ve dünya çapında oyuncu olma yolunda sürdürdükleri çalışmalarla hızlı bir atılım içindeler. Daha önce de bahsettiğim gibi bu atılımı ve gelişimi sağlıklı ve sürekli yapabilmek için Bilgi Teknolojilerinin gücünü kullanma zorunluluğu artık her kademede kabul edilmiş durumda. Firmalar bu büyüklüklere ulaştıklarında işlerin yolunda gittiğinden ve her türlü karlılıktan emin olmak için Bilişim sektöründen yardım almak zorundalar.

Dolayısıyla Bursa’da Bilişim sektörü giderek daha da güçlenecek. Daha önce bu alana yatırım yapmamış yada kendini geliştirmek isteyen firmalar, belli bir talep oluşturacak ve bu talebi karşılamak için daha fazla oyuncu Bursa’da yerel olarak bulunacak. Son dönemlerde bir çok İstanbul merkezli firmanın Bursa’da şube açtığını ve bu sayının hızla arttığını da görüyoruz.

Bence Bilişim sektörü Bursa'da top yekun ilerlerken bir kaç Bilişim kolu bu ilerlemeye ivme kazandıracak. Bu kollar ERP, web tabanlı dağıtık mimarili yazılımlar, Bilgi Güvenlik Yönetim  sistemleri ve Mobilite.

Özellikle 2013 - 2014 yılları Bursa’da bir çok firma ve sektörün ERP çözümleri için çalışma yaptıkları bir dönem oldu.

Kurumsal yazılımlara karşı olan istek diğer firmalardaki ERP projesi başarı hikayeleri arttıkça yükselmeye başladı. Daha önce ERP çözümleri için telaffuz edilen maliyetlerin düşmesi ve elde edilen faydanın artması da ERP projeleri için cazibenin artmasına sebep oldu. Dolayısıyla ERP yazılımı kullanımının sürekli olarak artacağına ve yaygınlaşacağına inanıyorum.

ERP Komitesi ile öncelikle sosyal medyada yer alan haberler vasıtasıyla tanıştım.
Daha sonra Bursa’da yapılacak toplantı için gelen davete katılarak çalışmalara katılma kararı aldım.

“ - Biz, ERP kullanımında farkındalık yaratmayı , tüm sektörlerdeki firmalarda oluşan önyargıları olumlu yönde değiştirmeyi hedefliyoruz. “

Biz ihtiyacı olduğunda firmaların yanında olmayı,  herhangi bir üreticinin yazılımını öne çıkarmadan ve  firmanın ihtiyacına en uygun çözümle yola çıkmasını sağlamak istiyoruz. Biz ERP projeleri firmaların kabusu değil , aksine yapılanma ve kurumsallaşmasında önemli bir adımı olmasını istiyoruz. Biz belli bir deneyime ve bilgi birikimine ulaşmış Bilişim camiası insanlarının sosyal sorumluluk projesi kapsamında bilgi ve birikimini ihtiyacı olana aktarmasını ve dolayısıyla topyekün kalkınmayı sağlamak istiyoruz. Biz sağlıklı büyümeyi, kurumsallaşmayı ve sürekli gelişimi ön plana çıkarmayı hedefliyoruz.

ERP Komitesi amaçları ve vizyonu bağlamında bir çok konuda faaliyet gösterebilir: Bunların başında yerel kamu ve bağlı kuruluşlara bir araya gelerek sektörün ve ERP projeleri hakkında toplantılar organize edebilir. Üniversite ve diğer sosyal kurumlarla bir araya gelerek Kurumsal ERP ile ilgili farkındalık çalışmalarını öğrencilere, Bilişim camiasına ve sektör çalışanlarına aktarabilir. Basılı yayın ve sosyal medyayı kullanarak  bu çalışmaları destekleyebilir. Üreticilerin ve Firmaların birbirleri ile iletişim kurmasını sağlayarak her iki taraf içinde gelişim fırsatları yaratabilir. Sektör bazlı Kurumsal ERP ihtiyaçlarını belirleyerek üreticilerin bu ihtiyaçları daha iyi karşılaması için fırsat yaratabilir. Proje Danışmanlık firmalarının daha kaliteli ve yetkin kaynak kullanımını sağlamak için baskı oluşturabilir.

Ramazan Çevik Hakkında
1975 Zonguldak Ereğli doğumluyum.Elektronik Teknik Lise sonrası Uludağ Üniversitesi Bilgisayar programcılığını ve Anadolu Üniversitesi İktisat fakültesini bitirdim. Evli ve 2 çocuk babasıyım.

Özdilek Dokuma Bilgi İşlem sorumlusu olarak 1 sene çalıştıktan sonra, Burkay tekstilde 5,5 yıl aynı görevde çalıştım. Şu an, 16 yıldır Aunde Teknik firmasında Bilgi Sistemleri Müdürü olarak görev yapmaktayım. Özellikle Aunde Teknik bünyesinde bir çok işletme için sistem tasarımı ve kuruluşunda görev aldım.

Tekstil ve Otomotiv sektöründeki deneyimimin yanı sıra Antalya’da yapılan iki beş yıldızlı otel projesinin de sorumluğunu üstlendim. Ayrıca yurt dışında kurulan işletmelerde sistem tasarım ve kurulumu ile yazılım çalışmalarında bulundum.

Firmamızda 12 seneyi aşkın  kullanılan ve kendi yazılım ekibimiz ile geliştirdiğimiz, Otomotiv sektörüne özel ERP çözümünün geliştirilmesine ve yönetimine katkıda bulundum. 2012 yılında Serbest bölgedeki firmamızda ve 2014 yılında ise Bursa Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi ’nde bulunan 3 firmamızda yürütülen ERP Projelerinde, Proje Yöneticiliği görevini üstlendim. Şu an bu projelerin canlı geçiş sonrası destek ve koordinasyonu için çalışmaktayım.