Röportaj: Recruitmen Turkey'in kurucusu Artemiz Güler {Interview with Artemiz Güler}

İnsan Kaynakları alanında Dünya’nın en büyük 3. e-topluluğu’nun kurucusu ve yöneticisi Artemiz Güler ile İnsan Kaynaklarında son trendler, Recruitmen Turkey e-topluluğu, işe yerleşmede web sitelerinin etkinliği ve İnsan Kaynaklarında  ERP kullanımı ile ilgili konularda yaptığımız röportajı yayınlıyoruz.


Recruitmen Turkey e-topluluğu ve faaliyetlerinden bahseder misiniz.
http://finance.groups.yahoo.com/group/RecruitmenTurkey/ adresi ile 21 Eylul 2000 tarihinde kurulan RecruitmenTurkey e-topluluğu 22.200 uyesiyle alaninda Dünyadaki en büyük 3. gruptur.

RT'de tüm paylaşımlar mutlaka İnsan Kaynakları ilintilidir. Konu dışındaki iletiler, üyelere ulaşmaz.




RT Grubu vasıtasıyla kaç kişi işe yerleşti? (Bu konuda sayısal bilgi verebilir misiniz?)
Yaklasik 11 yıldır yüzlerce kişi, RT sayesinde işe yerleşti. Bize bu konuda, sadece teşekkür eden 300 üyemiz var.


İnsan Kaynaklarında son trendler hakkında bilgi verebilir misiniz.
İK dünyası, sosyal medyayı gittikce daha etkin şekilde kullanmayı öğreniyor diyebilirim. Henüz yolun çok başındayız. Kurum içinde ciddi düzenlemelerin olduğu şirketler bir elin parmaklarını geçmeyecek sayıda. Bunun dışında, bireyler daha etkin ama kontrolsuz şekilde kullanıyorlar.

İşe yerleştirmede İnsan Kaynakları Web siteleri’nin işlevi nedir?  Neler yapılabilir?
İşe yerleştirme siteleri, sosyal medyayı etkin olarak kullansalar da, aynı zamanda rakip olarak da görüyorlar. Yakın gelecekte daha farklı işbrliklerini ve çözümleri göreceğimizi düşünüyorum.

İnsan Kaynakları yönetiminde ERP veya benzeri yönetim programlarının kullanımı ne durumda?
Yaygın olarak kullanılan programlar dahil, İK dünyasının tüm gereksinimlerini bütünsel olarak karşılayan  ERP yazılımı olduğunu düşünmüyorum. En kapsamlı çözümlerde de, farklı programların birlikte kullandıldığını görüyoruz. Bu olduğu zaman ise bütünsellik kaybolmuş oluyor. Şirketler genelde kendi içlerinde (in-house) oluşturdukları çözümleri daha etkin olarak kullanıyorlar.

Bir de İnsan Kaynakları dünyasında sürekli değişen ve gündeme gelen yeni uygulamalar var. Performans ve Yetenek Yönetimi gibi uygulamalar hem çok fazla değişiyor, hem de aynı şirket içinde çok farklı istekler söz konusu olduğunda, sabit bir mantık üzerinde bu dünyayı yönetmek yetersiz kalabiliyor.

Bize kendinizden bahseder misiniz.
Liseyi İzmir Fen Lisesi'nde, lisansımı İstanbul Teknik Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümünde, yüksek lisansını ise yine aynı üniversite’nin Mühendislik Yönetimi programında tamamladım. 2004-2005 yılları arasında e-MBA programını tamamladım.

1996 yılından bu yana çeşitli ulusal ve uluslararası kurumlarda İnsan Kaynakları ve Proje Yönetimi alanlarında deneyim kazandım, ayrıca yaklaşık 11 yıldır internet üzerinde oluşturduğum web sitesi http://www.recruitmenturkey.com ve aynı adı taşıyan, Türkiye'nin en büyük (yaklaşık 22.200 üye) ve en etkin insan kaynakları e-topluluğu http://finance.groups.yahoo.com/group/RecruitmenTurkey/ ‘i yönetmekteyim.

KKTC dahil çeşitli üniversitelerde kariyer üzerine sunumlar yapmaya devam ediyorum. 2004 yılında da "İnternette İş Bulma Rehberi" adlı kitabım yayınlandı.