ERP Üreticileri, ERP Komitesi toplantısında 2.kez bir araya geldi.


Türkiye’de faaliyet gösteren ERP üreticileri ve hizmet sağlayıcıları toplantılarının ikincisi 14 Mayıs 2013 tarihinde Gebze’de gerçekleşti. ERP pazarındaki ürünlerin büyük çoğunluğunun temsilcilerinin yer aldığı toplantıda sektör ve pazarı geliştirici faaliyetler planlandı.

İkinci toplantının misafir konuşmacısı logo Yazılım Yönetim Kurulu Başkanı Tuğrul Tekbulut oldu. Tuğrul Tekbulut Logo’nun kuruluşundan beri Türk Yazılım Sanayindeki gelişmeleri ve saptamalarını katılımcılarla paylaştı.

“ - Yazılım sektörüne mecburuz. Dünya’da sürekli kendini yenileyen bir ekonomi ile karşı karşıyayız. Buna karşın Türkiye’den ise inovasyon ekonomisi çıkması oldukça zor gözüküyor.


Bir ERP ürünü 8 ile 10 yıldan önce geliştiremezsiniz. Çünkü bu tür sistemlerin zaman içinde olgunlaşması gerekiyor.
Türkiye Yazılım Pazarının sorunları bizim işe başladığımız yıllardan beri aynı, o yıllarda Türkiye yatırım yapmak için turizmi seçmişti. Yazılım pazarına halen iş adamlarımız ilgi göstermiyor.
Bütün Dünya’da donanım pazarı, yazılım pazarına büyüklük olarak eşit iken, Türkiye’de donanım pazarı, yazılım pazarının yaklaşık beş katıdır.

Artık bilgi ekonomisine geçmeliyiz…”

Toplantı moderatörlüğünü ilk toplantıda olduğu gibi BThaber Genel Yayın Yönetmeni Fatih Sarı yaptı. Toplantıda ERP Komitesi Koordinatörü M. Göker Sarp 07 Mayıs 2012 tarihinde yapılan birinci toplantıda planlanan aktivitelerden gerçekleştirilenler hakkında bilgi verdi.

 
Toplantıya Komite Resmi Ajansı Grafikers Genel Müdürü İzzet Ers, Akdata Genel Müdürü Hakan Akalın, CPM Yazılım Yönetim Kurulu Üyesi Serkan Ahtagil, Netsis Partneri Dengenet Yönetici Ortağı Özgür Doğan, SAP Türkiye Partneri Detaysoft Yönetici Ortağı Alkin Aksoy, Netsis Partneri Ebimtes Genel Müdürü Tamer Efeçınar, Link Bilgisayar Pertneri Editör Bilgi İşlem Genel Müdürü Tamer Kırlı, IFS Türkiye Partneri Egeria Genel Müdürü İlhan Etemoğlu, Mikro Yazılım Partneri EMS Yazılım Genel Müdürü Şenol Balo, Logo Partneri ERPS Genel Müdürü Ümit Koçak, Microsoft Türkiye Partneri ETG Yönetici Ortağı Hüseyin Akhan, Nebim Partneri Giltaş Genel Müdürü Feyzullah Oktay, IAS Group CEO Behiç Ferhatoğlu, IAS Yazılım Genel Müdürü Hakan Özkara, Logo Partneri İletişim Yazılım Genel Müdürü Tuncer Hatunoğlu, Logo Yazılım CEO M. Buğra Koyuncu, Logo İcra Kurulu Üyesi Uğur Nuri Sipahi, Logo Yazılım İcra Kurulu Üyesi Fatma Arslantekin, Microsoft Türkiye Dynamics ERP Çözüm Müdürü Mesut Mert, Netsis Başkan Yardımcısı Sadun Anık, Netsis Direktörü Altuğ Özmen, Microsoft Türkiye Partneri Omni Teknoloji Genel Müdürü Esat Karaöz, Oracle ECEMEA ERP Product Manager Bülent Ünsal, Teknosol Genel Müdürü Mehmet Akduman, SAP Türkiye Partneri Uniteam Genel Müdürü Baran Berksu, Netsis Partneri Viasoft Genel Müdürü Çiğdem Ertınmaz, Yapıtaşı Yönetici Ortağı Murat Aslan katıldı. Toplantıda yerel İş Uygulamaları Pazarını geliştirecek ortak projeler üzerinde duruldu. ERP üreticileri ve hizmet sağlayıcıları ile birlikte yapılan toplantılar yılda bir kez tekrarlanıyor.

Toplantıda ilk sözü alan M. Buğra Koyuncu ERP Komitesinin bir parçası olmaktan dolayı gurur
duyduklarını ve bu oluşumun gerçekleştirdiği projelerle kendini ispat ettiğini söyledi. Pazar bilinçlendirme çalışmaları sırasında, fiyatın kritik başarı faktörlerinden biri olmadığına bilhassa dikkat çekilmesi gerektiğini ve başarısız olan ERP projelerinin en pahalı projeler olduğunu, zamanında tamamlanması ile de ortaya gerçek bir değer konduğunun altını çizdi.

Tuncer Hatunoğlu, Türkiye’deki firmalarda henüz proje yönetimi bilincinin oluşmadığına bunun geliştirilmesi gerekliliğine dikkat çekerken, Altuğ Özmen, ERP konusunda belli bir birikime sahip olmayan firmaların çok ucuz veya çok pahalı çözümlere yöneldiğini dile getirdi.

Mesut Mert, proje başarısının ölçüm kriterlerini, kapsamın nasıl belirleneceğini yönelik kuralların belirlenmesinin Komitenin misyonlarından olmasının gerekliliğine deyindi.

Sadun Anık, bir olgunluk modeli oluşturulmasının ve danışman ekosisteminin yol haritası, proje metodolojisi ile hareket etmesinin önemine deyindi.

Hakan Öztürk, Türkiye’deki ERP pazarının beklentileri fazla olan bir pazar olduğunu ve tüm
beklentilerin proje kapsamına dahil etmenin çok zorlaştığını belirtti. Projelerin bütçe maliyetleri oluşturulurken mutlaka ön analiz sürecinden geçmeleri gerektiğini de vurguladı.


Özgür Doğan, Komite’nin, ERP projelerinin satın alma sürecindeki aşamaları tam olarak tanımlanmasına öncülük etmesi gerektiğini söyledi.

Behiç Ferhatoğlu, Sektördeki projelerde hakem ihtiyacı olduğunu aksi halde kısa sürede gerçekleştirilmesi istenen mucizevi beklentilerle karşı karşıya kaldıklarından bahsetti.

Uğur Sipahi, Ülkemizdeki öğrenciler ve ticari işletmeler bu konuda yeterince bilgi sahibi değiller.
Bizler de her şeyi yerine getireceğiz diyerek yola çıkmamalıyız. ERP uğrunda çalışan insanların büyüklüğünüzü göstermemiz lazım diyerek ERP’ den ekmeğini kazanan istihdamın varlığından bahsetmenin gerekliliğini aktardı.

Fatih Sarı, ERP’ nin teknolojik tarafını değil ekonomik katma değerinin daha çok öne çıkarılmasını bu sayede faydalarının daha anlaşılabilir olabileceğini söyledi.

Bülent Ünsal, Kamu’ya seslenen çözümler yaratılması gerektiğini ve tüm firmalar için ortak performans kriterlerinin tanımlanması gerektiğini vurguladı.