Bir ERP Komitesi Etkinliği Daha

Kurumsal Yazılımlar ve Teknoloji Günleri ’nin 5’cisinin ardından ERP Komitesi Yönetim Danışmanı üyelerinden Milenyum Danışmanlık KKP ve Üretim Yönetimi Danışmanı Sn. Kenan Berkdemir ’in düşünce ve yorumlarını paylaşıyoruz.

ERP Komitesi Koordinatörü Göker Sarp tarafından organize edilen yeni bir etkinlikte beraber idik. ABAS Türkiye'nin ev sahipliği yaptığı tanıtım keyifli ve oldukça etkileşimli geçti. Bu etkinlik müşterilere daha yararlı olabilmek için yazılım ve danışmanlık firmalarının bir araya gelmesini ve müşteri açısından daha etkin çalışmaların nasıl sağlanması noktasında paylaşımları içermektedir. Kurumsal Kaynak planlamasının en verimli yol alması açısından müşteri, yazılım ve danışman firmalarının ortak dili konuşmaları oldukça önem kazanmaktadır.

Satış Müdürü Ali Çatak ABAS Türkiye'nin tanıtımı yaptı. Alman kökenli ve 35 yıllık bir firma olduğunu, Dünya genelinde 1.000'in üzerinde uzman ile % 93 lük müşteri sürekliliği sağlayan bir yapıyı yürüttüğünü ve  Türkiye'de 30 danışman ve 5 iş ortağı ile şu aşamada 80 müşteriye 2005 yılından bu yana hizmet götürmekte olduklarını ifade etti.

Yazılımın teknik yapısı hakkında bilgi verdi. Kısaca, ABAS ERP yazılımı 3 katmanlık bir yapı oluşturulmuş. 1inci katmandan ABAS' ın kendi yazdıkları bir veri tabanı var. Bu veritabanı  ERP yapısına uygun dizayn edilmiş. 2inci katmanda ABAS uygulama katmanı var. Genel merkezin üzerinde mutabık olduğu yapı bu katmanda oluşturuluyor. 3üncü ve son katmanda ise lokalizasyon katmanı söz konusu. Kendiniz ek bir modül yazma ihtiyacı içinde iseniz Java veya FOP (ABAS'ın kendi yazılım aracı) ile 3üncü katmana yazılım ekleme şansınız olabiliyor. Yani yeni bir projede yapacağınız uygulamanın veri tabanına alan eklemek ihtiyacı lokalizasyondaki modül aracılığı ile çözülüyor. Dolayısı ile ortak bir güncelleme yapıldığında 1 ve 2inci katmanlara müşteri tarafından müdahale olmadığı için hızlı ve etkin bir güncelleme yapabildiklerini ifade ettiler.

ABAS ERP'nin temel modülleri CRM, Satış, Satın alma, Malzeme Yönetimi, Planlama, Satış Planlama, Üretim, Servis Yönetimi, Maliyetlendirme, Malzeme&üretim Maliyet Kayıtları, Genel Muhasebe, Maliyet Muhasebesi/Proje Maliyet Muhasebesi, Grup Muhasebesi, Sabit Kıymetler, Finansal Kontrol, EDI dan oluşmakta. Mobil, İş Zekası gibi eklentiler ile e-fatura gibi ek çözümler de üretmekteler.

Donanım ihtiyaçlarına bakıldığında, ana sistem Linux tabanlı çalıştığı görülüyor. Terminaller ise Windows 7, 8, Mac veya Linux tabanlı olabilmekte. Buda müşteriye ciddi bir işletim sistemi kazancı sunmaktadır.

Uluslararası bir firmanın çok dil desteği sorun yaratmamaktadır.  Ancak döviz cinsi ile raporlama yapmasının yanı sıra hareket bazında dövizi tek takip etmesi çok uluslu firmaları için yeterli olmayabilir.

Sonlu kapasite planlaması yazılım yetkinlikleri açısından en çok sorulan sorulardan biridir. Ancak bunu yürüten firma sayısı ne yazık ki çok az. Buna rağmen ABAS'ın sürükle bırak mantığı ile üretim planlama simülasyonunun hızlı ve etkin çalıştığı konusunda iddialı ifadeleri oldu.
ABAS'tan Hakan Mete, Internet of Things (IoT) ve Industry 4.0 alanında Almanya hükümetinin desteklediği çalışmalara katkı sunduklarından bahsetti. Bill Gates'in "Düşünce Hızında Çalışmak" kitabındaki, akıllı buzdolapları ve market arasında otomatik ihtiyaç listesini oluşturması veya araç bakımında serviste müşteriyi yönlendirerek sıraya girmesinin planlanmasını, bu çalışmaların temel hareket noktası olarak ifade edebiliriz.



Farklı sektörlere hizmet götüren ABAS, özellikle otomotiv sektörünü iyi takip ediyor. Almanya ABAS'ta çalışan Türk Mühendislerden Ozan Kesim'in Dünya Otomotiv Üretimi ve Türkiye'nin konumunu anlatan sunumu oldukça verimliydi. Otomotiv ana firmalarının ERP sistemlerini çok ciddi takip etme zorunluluğunu ve Elektronik Veri Değişiminin (EDI) otomotiv firmaları için çok ciddi bir planlama aracı olduğundan söz etti.

Günün sonunda Danışmanlar ve Yazılım Üreticisi ABAS'ın ortak sinerjileri üzerinde konuşuldu. Yağmur Katipoğlu, ERP metodolojisi ve yapılması gereken adımları şekillerle SWOT analizi üzerinden anlattı. Bu analizler ile müşterinin istekleri biraz daha sayısallaştırılarak ilerideki dönemlerde gelinen noktanın sayısal değerlendirmesini yapmanın daha mümkün olduğu yönünde görüşler ifade edildi.

Danışmanlığın, müşteri ile yazılım firması arasında çöp çatanlıktan ziyade değerlendirici, kontrol edici ve yürütücü özelliğinin yazılım firmasının da işini kolaylaştırdığını verilen güzel aralarda biri birimize iletme fırsatını bulabildik.

ABAS Türkiye CEO' su Burhan Oralp’in zamanlama konusundaki hassasiyeti, aşılmış olsa da  günün sonunda her bir danışman ile ilgilenmesi ve görüş paylaşımı içinde olmamız renkli anların oluşmasını sağladı.

Bu vesile ile ERP Komitesi adına Göker Sarp'a, ABAS Türkiye ekibi adına Burhan Oralp’e ve danışman arkadaşlarımızın katkılarına ve katılımına çok teşekkür ederim.


Bir sonraki komite etkinliğinde görüşmek üzere sevgiyle kalın, hoşça kalın...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder