Kurumsal Kaynak Planlaması ve Bilişim Dili (Jargonu)

Kurumsal Yazılımlar ve Teknoloji Günleri ’nin 3’cüsünin ardından Yönetim Danışmanı üyelerimizden Milenyum Danışmanlık KKP ve Üretim Yönetimi Danışmanı Sn. Kenan Berkdemir ’in düşünce ve yorumlarını paylaşıyoruz.

En büyük korkular kapalı kapılar ardında veya kutularda olduğu yönündedir veya bilinmeyen şeyler insanı daha ürkek yapmaktadır. Bilinen konulara yanaşmak daha cesaretli olunabiliyor. Güldür Güldür Show 'daki "plaza dili" sikecinde olduğu gibi anlatılmak istenen bazen anlaşılmıyor, anlaşılmayan konulardan da çalışanlar, yöneticiler ve patronlar çekinebiliyor.
23 Haziran 2015 Salı günü İstanbul'un sağanak yağışı altında ERP Komitesi ’nin düzenlediği 3’üncü Yazılım Üreticisi buluşması için yollara düştük. Ev sahipliğini Logo' nun yaptığı Gebze Yazılım tesislerine ıslanmış bir şekilde vardık. Danışmanlar için yapılan bekletilen güvenlik girişi ile seminer salonuna ulaştık. Şık bir seminer odasında yabancılığımızı atmaya çalışırken gelen arkadaşlar ile önce kendi aramızda daha sonra katılan Logo yetkilileri ile sektörel görüşmelerde bulunduk. Seminere geçildiğinde yetkili ağızlardan Logo nun tarihçesi ve son dönemde yaptığı satın almalar konuşuldu.  Bizim zaten geliş amacımızı da Netsis 'in ERP yazılımı üzerinde biraz daha soru sormaya ve anlamaya çalıştık.

Logo 'nun Netsis 'i satın almasıyla başlayan süreçler Kurumsal Kaynak Planlaması (KKP) ayağında bazı değişimleri de beraberinde getirmiş. Dikkatimi en çok çeken nokta ise Netsis Ürün yelpazesi içinde ERP ifadesinden ziyade Milenyum olarak yıllardır ifade ettiğimiz KKP tanımını kullanmaları oldu. Rahmetli Oktay Sinanoğlu' nun kendi öz Türkçe mizin kullanılmasına ithafen Kurumsal Kaynak Planlaması tanımlarının çok doğru olduğu karşılıklı konuşmalar ile teyitleştik. Elbette her kelimenin Türkçesi tam oturmamakta veya dil alışkanlıkları ile yabancı kelimelere bazen destek duysak ta, yerine tam oturan kelimelerin kullanılmasının da iletişim açısından doğru olduğunu düşünmekteyim.
Bir diğer önemli noktada Logo'nun Netsis markasının uygulama proje planı üzerinde oldu. KKP alımında satış öncesi müşteri ihtiyaçlarının oluşturulması önemli bir adımdır. Bu ihtiyaçları müşteri yapmadığı zaman çekilen sıkıntıların ne kadar sorun yarattığını üretici ve danışmanlar olarak fikir birliği içinde aktarma fırsatımız oldu. Dolayısı ile KKP Satış sürecinin en önemli adımı olan İhtiyaç listesinin temel adımlarının patron veya genel müdür tarafından oluşturulması, genel içeriğinde çalışan yöneticilerle geliştirilip bir talep halinde yazılım üreticisine verilmesinin gerek şart olduğu bir gerçektir.  Zira bu ihtiyaç listesi, projenin istekler doğrultusunda tamamlanması yönünde en büyük şartnamedir. Bu şartname olmaz ise oluşan sıkıntıların çözülmesi çok büyük sorunlara neden olduğu ve ciddi çatışmaların yaşandığı bilinmektedir. Hal böyle iken neden buna devam edildiğini ise anlayamamaktayız.

Paylaşılan güzel bilgiler, yapılan güzel ikramlar ve sohbet  eşliğinde seminer sonuna gelindi. Servis ile İstanbul'a geri döndüğümüzde çok daha güzel bir hava ile karşılaştık. Milenyum Danışmanlık olarak ERP Komitesi’nin  düzenlediği bu etkinlikleri oldukça önemsiyor, Komite Koodinatörü Göker Sarp Bey ve ev sahibi Logo'ya teşekkürlerimizi sunuyoruz.


Bir sonraki komite etkinliğinde görüşmek üzere sevgi, saygı ile hoş kalın...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder